Op donderdag 19 september 2019 organiseerde Imagine IC en de Reinwardt Academie een eerste studiedag Emotienetwerken en Erfgoedwijsheid. Samen met deelnemers van uiteenlopende organisaties gingen wij op interactieve wijze in gesprek over de methodiek van ‘’emotienetwerken’’, met als doel hen van handvatten voorzien waarmee zij zelf met de methode aan de slag kunnen. Deelnemers vertegenwoordigde onder andere organisaties als KIEN, Erfgoed Brabant, Nationaal Archief en Joods Cultureel Kwartier.

Hester Dibbits, die samen met Marlous Willemsen de term emotienetwerken heeft gemunt, opende de dag met een inspirerende introductie op het onderzoek naar deze gespreksmethode. Deelnemers ondervonden vervolgens aan de hand van twee workshopvormen hoe het is om deel te zijn van een emotienetwerk.

Gedurende beide workshops werden verschillende emoties, ervaringen en betekenissen gedeeld omtrent de onderwerpen ‘’paasvuren’’, ‘’verkleden als cowboys en indianen’’ en ‘’religieus erfgoed’’. Door gezamenlijk te reflecteren op de methoden was er ruimte voor het voeren van een open gesprek en werden niet alleen de ogen van sommige deelnemers geopend, maar kwamen ook de workshopbegeleiders vanuit Imagine IC en de Reinwardt Academie tot nieuwe inzichten. Tot slot konden deelnemers zelf aan de slag met een eigen casus en leerden zij zo de methode toe te passen in hun eigen omgeving. De studiedag bood deelnemers op deze manier praktische handvatten waarmee zij grip kunnen krijgen op de methode. Velen van hen gaven aan zelf met emotienetwerken aan de slag te willen en daarmee bij te dragen aan een ‘’erfgoedwijze’’ samenleving.

Wil je op de hoogte gehouden worden van toekomstige workshops, studiedagen en nieuws rondom emotienetwerken en erfgoedwijsheid? Schrijf je vooral in voor de emotienetwerken nieuwsbrief.

Het was voor zowel de deelnemers als de organisatoren een leerzame, maar vooral inspirerende dag waarbij veel emoties en kennis werd uitgewisseld.

Schrijf je hier in op de emotienetwerk nieuwsbrief!

Foto’s: Paco Núñez

Categorieën: Nieuws